Mitä minä lukisin?

Tälle sivulle on koottu lukuvinkkejä, kirjadiplomeita sekä erilaisia kirjallisuussivustoja.

Kajaanin kaupunginkirjaston kirjavinkit


Luettavaa 1.-2. luokkalaisille (2021)
Luettavaa 3.-4. luokkalaisille (2021)
Luettavaa 5.-6. luokkalaisille (2021)
Selkokirjoja lapsille ja nuorille (2020)

Huom! Voit tutustua myös muihin kuin oman luokka-asteesi kirjoihin. Monet kirjat sopivat useammille ikäluokille.

Kaupunginkirjasto Kajaani on kirjastomme oma YouTube-kanava. Kirjaston henkilökunta julkaisee kanavalle kirjavinkkauksia kaikenikäisille sekä muita kirjallisuusaiheisia videoita.Kirjadiplomeita


Lukudiplomi? Kirjadiplomi? Kirjallisuusdiplomi? Mitä se on?

Diplomeita on monenlaisia eri paikkakunnilla. Kajaanissa ei ole omaa lukudiplomia, joten hyödynnämme valtakunnallisia ja muiden paikkakuntien diplomeita. Niiden käyttöön on kysytty lupa. Opettaja voi valita, millaisen diplomin luokka ottaa käyttöön.

Oppilas valitsee kirjalistalta kiinnostavaa luettavaa kustakin genrestä. Luettuaan kirjan oppilas tekee jonkun kirjaa koskevan tehtävän esim. piirtää kuvan jostain kirjan aiheesta. Kun jokaisesta genrestä on luettu kirja ja tehtävät tehty, oppilas saa opettajalta diplomin. Valmiita diplomitodistuksia ei Kajaanissa ole käytössä, vaan koulut voivat tehdä niistä oman näköisiä. 

Muistathan tarkistaa kirjan saatavuuden ja hyllypaikan vielä erikseen Kainet-Finna-verkkokirjastosta, sillä ne on merkitty diplomeihin sen kokoaman kirjaston mukaan.Kirjasampoon on koottu useampien kirjastojen kirjadiplomilistoja.

Helmet-lukudiplomi on Vantaan ylläpitämä, HelMet-kirjastojen yhteinen lukudiplomi. Täältä löytyy kirjalistat myös ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.

Lukemalla lentoon on Keskikirjastojen yhteinen lukudiplomi.

Kirjastoreitiltä löytyy Oulun kaupunginkirjaston kirjallisuusdiplomit.
Lukuhöperö on esikouluille tarkoitettu diplomi, jonka on koonut Oulun kaupunginkirjasto.
Tutustu myös Oulun lukuhaasteisiin.

Pirkanmaan lukudiplomi on Tampereen kaupunginkirjaston ja Lastenkirjainstituutin yhteistyössä kokoama lukudiplomi. Alakoululaiset lukevat kuusi kirjaa ja yläkoululaiset seitsemän kirjaa. Yläkoulun ja lukion lukudiplomia voi nyt käyttää myös Android- ja iOS-sovelluksena, jonka voi ladata ilmaiseksi sovelluskaupasta.


Digilukudiplomi on Anders-kirjastojen yhteinen digitaalinen lukudiplomi.

Iitin lukudiplomi löytyy Kyyti-kirjastojen verkkokirjastosta.

Janakkalan kirjaston lukudiplomin tiedot löytyvät Janakkalan kunnan kotisivuilta.

Kunnari-lukudiplomi on valtakunnallinen lukudiplomi peruskoululaisille. Kunnari-lukudiplomia on käytetty Kajaanissa jo usean vuoden ajan. Suosiostaan huolimatta Kunnari-lukudiplomin kirjat alkavat olla monilta osin vanhentuneita ja turhan haastavia heikommille lukijoille.

Kirjakärppä-lukudiplomi on toteutettu yhdessä Iin, Kempeleen, Limingan, Lumijoen, Muhoksen, Siikajoen ja Tyrnävän kirjastojen kanssa.

Lounais-Hämeen peruskoulujen lukudiplomi on Louna-kirjastojen yhteinen lukudiplomi.

Muhoksen kirjaston lukudiplomi löytyy Muhoksen kunnan kotisivuilta. Selaa avautuvaa linkkiä alaspäin.

Savonlinnan kirjaston lukudiplomin tiedot löytyvät Savonlinnan kaupungin kotisivuilta.

Ylöjärven kirjaston lukudiplomi löytyy Ylöjärven kaupungin kotisivuilta. Sivulta löytyy linkit alakoulujen ja yläkoulujen kirjalistoihin.


LukuvinkkejäKirjavinkit-sivustolta löytyy yli 2000 kirjavinkkiä ja lisää tulee koko ajan. Kirjavinkkejä löytyy sekä tieto- että kaunokirjoista, kotimaisista että ulkomaisista teoksista.

Lukemo-portaali esittelee lasten- ja nuortenkirjauutuudet ja kokoaa tietoa lasten- ja nuortenkirjallisuudesta. Lukemoa ylläpitää Lastenkirjainstituutti.Kirjallisuussivustoja


Dekkarinetti on Tornion kaupunginkirjaston ylläpitämä sivu, jolta löytyy tietoa sekä kotimaisista että ulkoimaisista dekkarikirjailijoista, heidän kirjoistaan ja salanimistään.

Kirjasammosta löytyy kirjailijoita, kirjoja ja uusia lukukokemuksia. Kirjoja voi hakea vaikkapa kansikuvan tai genren mukaan.
Kirjastokaistan verkkosivuilta löytyy kirjatrailereita sekä lapsille että nuorille.

Kvaak.fi on sarjakuviin keskittynyt portaali. Sivustolla voi esimerkiksi keskustella muiden sarjakuvaharrastajien kanssa, lukea ja arvostella sarjakuvia sekä lähettää sivustolle omia sarjakuvia julkaistavaksi.

RisingShadow on keskittynyt scifi- ja fantasiakirjallisuuteen. Lue täältä kirja-arvosteluja, osallistu keskusteluihin tai hae tietoa kirjailijoista.


 Sivupiiriin on koottu lasten- ja nuorten "kirjahyllyjä". Verkkoivuilta löytyy omat hyllyt diplomikirjoille, lastenkirjoille ja nuortenkirjoille. Kirjahyllyistä löytyy kirjasuosituksia esimerkiksi eri teemoihin liittyen ja eri luokka-asteille koottuna.