Lukemaan innostaminen

Kirjavinkkaus

Kirjavinkkausta tehdään tilauksesta kaikille luokka-asteille. 

Lähikirjastojen kirjavinkkaukset ja ryhmäkäynnit varataan ottamalla yhteyttä suoraan kyseiseen kirjastoon.

Kirjavinkkauksen voi varata alla olevalla lomakkeella viimeistään kaksi viikkoa ennen toivottua ajankohtaa. Kirjavinkkauksia järjestetään livenä pääkirjastossa sekä etäyhteydellä Microsoft Teamsin välityksellä. Toivomme, että etäyhteydellä järjestettäviin kirjavinkkauksiin osallistuisi useampi luokka yhtä aikaa. 

Varaa aika kirjavinkkaukseen

Etäkirjavinkkauksessa kirjaston työntekijä luo Teamsiin kokouksen, johon kutsuu opettajan sähköpostilla. Luokassa täytyy olla laitteet, joiden avulla oppilaat näkevät vinkkaajan ja vinkkaaja luokan. Ennen varsinaista vinkkausta yhteys testataan opettajan kanssa. Kirjasto lähettää opettajalle sähköisesti listan vinkattavista kirjoista, jonka voi jakaa oppilaille.

Aihe- ja luokkakohtaisia kirjavinkkilistoja voi tulostaa Kirjastossa Tavataan -sivustolta. Listat ovat Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastolaisten kokoamia ja ne päivittyvät vuosittain.

Tutustu kirjavinkkilistoihin


Kirjavinkkivideot

Kaupunginkirjasto Kajaani on kirjastomme oma YouTube-kanava. Kirjaston henkilökunta julkaisee kanavalle kirjavinkkauksia kaikenikäisille sekä muita kirjallisuusaiheisia videoita.

Ala- ja yläkoululaisille sopivista videoista on luotu omat soittolistansa. Käsiteltävä aihe kerrotaan videon alussa.

Videovinkit alakoululaisille

Videovinkit yläkoululaisille

Lukudiplomi

Kajaanin kaupunginkirjastolla ei ole omaa lukudiplomia, joten hyödynnämme valtakunnallisia ja muiden paikkakuntien diplomeita. Niiden käyttöön on kysytty lupa. Kirjasto suosittelee erityisesti näitä kolmea diplomia. 

  • Kunnari-lukudiplomi
  • Lukemalla lentoon
  • Kirjakärppä-lukudiplomi

Diplomeita löytyy useita erilaisia eri paikkakunnilta. Opettaja voi valita, millaisen diplomin luokka suorittaa. Oppilas valitsee kirjalistalta kiinnostavaa luettavaa kustakin genrestä. Luettuaan kirjan oppilas tekee jonkun kirjaa koskevan tehtävän esim. piirtää kuvan jostain kirjan aiheesta. Kun jokaisesta genrestä on luettu kirja ja tehtävät tehty, oppilas saa opettajalta diplomin. Valmiita diplomitodistuksia ei Kajaanissa ole käytössä, vaan koulut voivat tehdä niistä oman näköisiä.

Muistathan tarkistaa kirjan saatavuuden ja hyllypaikan vielä erikseen Kainet-verkkokirjastosta, sillä ne on merkitty diplomeihin sen kokoaman kirjaston mukaan.


Kirjasampoon on koottu useampien kirjastojen kirjadiplomilistoja.

Digilukudiplomi on Anders-kirjastojen yhteinen digitaalinen lukudiplomi.

Helmet-lukudiplomi on Vantaan ylläpitämä, HelMet-kirjastojen yhteinen lukudiplomi. Täältä löytyy kirjalistat myös ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.

Iitin lukudiplomi löytyy Kyyti-kirjastojen verkkokirjastosta.

Janakkalan kirjaston lukudiplomin tiedot löytyvät Janakkalan kunnan kotisivuilta.

Kirjakärppä-lukudiplomi on toteutettu yhdessä Iin, Kempeleen, Limingan, Lumijoen, Muhoksen, Siikajoen ja Tyrnävän kirjastojen kanssa.

Kirjastoreitiltä löytyy Oulun kaupunginkirjaston kirjallisuusdiplomit. Lukuhöperö on esikouluille tarkoitettu diplomi, jonka on koonut Oulun kaupunginkirjasto. Tutustu myös Oulun lukuhaasteisiin.

Kunnari-lukudiplomi on valtakunnallinen lukudiplomi peruskoululaisille. Kunnari-lukudiplomia on käytetty Kajaanissa jo usean vuoden ajan. Suosiostaan huolimatta Kunnari-lukudiplomin kirjat alkavat olla monilta osin vanhentuneita ja turhan haastavia heikommille lukijoille.

Lounais-Hämeen peruskoulujen lukudiplomi on Louna-kirjastojen yhteinen lukudiplomi.

Lukemalla lentoon on Keskikirjastojen yhteinen lukudiplomi.

Muhoksen kirjaston lukudiplomi löytyy Muhoksen kunnan kotisivuilta. Selaa avautuvaa linkkiä alaspäin.

Pirkanmaan lukudiplomi on Tampereen kaupunginkirjaston ja Lastenkirjainstituutin yhteistyössä kokoama lukudiplomi. Alakoululaiset lukevat kuusi kirjaa ja yläkoululaiset seitsemän kirjaa. Yläkoulun ja lukion lukudiplomia voi nyt käyttää myös Android- ja iOS-sovelluksena, jonka voi ladata ilmaiseksi sovelluskaupasta.

Savonlinnan kirjaston lukudiplomin tiedot löytyvät Savonlinnan kaupungin kotisivuilta.

Ylöjärven kirjaston lukudiplomi löytyy Ylöjärven kaupungin kotisivuilta. Sivulta löytyy linkit alakoulujen ja yläkoulujen kirjalistoihin.