Lukemistot

Opettaja voi lainata Kajaanin kaupunginkirjaston kokoelmassa olevia lukemistoja, jolloin koko luokka pääsee lukemaan samaa kirjaa. Lukemistoja on sekä ala- että yläkoululle ja nimekkeen kappalemäärä vaihtelee 15-25 välillä. Lukemistot sijaitsevat pääkirjastossa, mutta niitä lähetetään myös lähikirjastoihin.

Lukemistojen lainaaminen

Lukemistot löytyvät Kainet-Finna-verkkokirjastosta kirjan nimellä ja tekijällä. Voit käyttää myös tämän sivun linkkejä kirjojen löytämiseen.

Lista lukemistosarjoista Kainet-Finna-verkkokirjastossa (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)

Lukemistot lainataan luokkakortilla. 

Lukemistojen laina-aika on 4-8 viikkoa tarpeen mukaan.

Lukemistot tulee palauttaa viimeistään eräpäivänä. 

Lainauksen jälkeen kirjat ovat opettajan vastuulla. Opettaja voi antaa kirjoja oppilaille kotiin, kunhan huolehtii siitä, että ne palautuvat takaisin. Opettaja vastaa myös kirjojen kunnosta. Suosittelemme kirjaamaan oppilaille jaettujen kirjojen nidenumerot (tarrassa) ylös oppilaiden nimien kanssa. Voit käyttää listana tätä taulukkopohjaa.

Myöhässä olevasta, vahingoittuneesta tai kadonneesta kirjasta ota yhteyttä kirjastoon sähköpostitse mari.karvonen@kajaani.fi

Korvauksista ja mahdollisesta laskutuksesta sovitaan aina opettajan kanssa tapauskohtaisesti.


Lukemistot

Karpio, Markku: Kalastuspartio Verkkoviikarit (helppolukuinen) 22 kpl 

Leo, Oliver ja hänen isänsä - eli Kalastuspartio Verkkoviikarit - osallistuvat kylän omaan kalastuskisaan. On kisapäivän aamu, ja jännitys huipussaan. Kun verkoille on yhteistuumin päätetty juuri oikea paikka, on vain odotettava kärsivällisesti, tuleeko saalista ja kuinka paljon. Entä jos sitä tulee niin rutkasti, että vene ei pysy pinnalla? Jännittävä saaristoseikkailu on tulvillaan huumoria ja kalajuttuja! 

Suositus: 1.-2. lk 


Levola, Kari: Enkelikuponki 15 kpl

Ekaluokkalainen Roosa Liina, taiteilijanimeltään Rouslain kirjoittaa kirjassa muistelmiaan. Luokka on ostamassa lahjaa opettajalleen, joka on joutunut sairaalaan. Ostosretkestä tuleekin melkoinen seikkailu!

Suositus: 1.-2. lk


Widmark, Martin: Sanomalehden arvoitus 22 kpl

Vallilan Sanomissa aletaan julkaista omituisia, epäaidoilta vaikuttavia uutisia. Salapoliisit Lasse ja Maija suuntaavat lehden toimitukseen ratkaisemaan arvoitusta, ja kaikilla tuntuu olevan jotain salattavaa. Lasse-Maijan etsivätoimisto on helppolukuinen ja jännittävä dekkarisarja lapsille.

Suositus: 1.-3. lk 


Kallioniemi, Tuula: Koulu on kivaa, Konsta 16 kpl

Ekaluokan kevätlukukaudella koulunkäynti on jo Konstalle tuttua, mutta paljon riittää vielä ihmettelemistäkin ja esitelmän pitäminen jännittää häntä kovasti. Konsta-sarjan kolmannessa osassa kerrotaan pienten koululaisten peloista, riemun aiheista ja kaverisuhteista.

Suositus: 1.-3. lk 


Nopola, Sinikka: Heinähattu ja Vilttitossu runoilijoina 22 kpl

Heinähattu ja Vilttitossu aikovat osallistua runokilpailuun ja kumpikin haluaa voittaa. Kun palkintoruno viimein esitetään, jokin on oudosti pielessä. Kirja kertoo sisarkateudesta ja kahden erilaisen temperamentin törmäyksestä.

Suositus: 1.-4. lk


Nopola, Sinikka: Risto Räppääjä ja pakastaja-Elvi 15 kpl

Rauha-tädin jalan nyrjähdettyä hän hälyttää apuun serkkunsa Elvin, joka yrittää saada ankaramman komennon Räppääjien huusholliin. Elvillä vaikuttaa kuitenkin olevan myös salaisuus, jota Risto alkaa selvittää yhdessä naapurin Nellin kanssa. 

Suositus: 2.-4. lk 


Nopola, Sinikka: Risto Räppääjä ja väärä Vincent 22 kpl

Rauhan mielestä Risto on jälleensyntynyt Vincent van Gogh värienkäyttönsä ja punaisen tukkansa vuoksi. Riston työ päätyy taidemuseoon tutkittavaksi, mutta tarinaan liittyy myös salaperäinen pariskunta ja pian Elvi-tätiä ja Rauhaa epäillään taideväärentäjiksi. 

Suositus: 2.-4. lk 


Kallioniemi, Tuula: Aaveita ja avaruusolentoja 20 kpl

Halloweenin tienoilla Reuhurinteen muutenkin vilkasta menoa värittävät kammottavat ukkelit Aapelin puutarhassa ja koulun pallokentälle ilmaantuneet oudot olennot. Reuhurinteen alakoulusta kertovassa sarjassa on rutkasti huumoria ja Jii Roikosen hauska kuvitus. 

Suositus: 2.-4. lk 


Mäki, Harri István: Keskiyön konnakopla 16 kpl

Naamiosankareiden eli Jannen, Jukan, Liisan, Matildan ja Petterin sarjakuvakerho osallistuu sarjakuvamessuille. Messujärjestelyissä on oma puuhansa, mutta varsinainen seikkailu alkaa messupaikalla vanhassa sokkeloisessa linnassa, jonka kellarikerroksessa tapahtuu jotain merkillistä.

Suositus: 3.-4. lk 


Paretskoi, Jyri: Metallinetsijät ja aarre maan alla 22 kpl

Omissa oloissaan viihtyvä Joel saa isältään lahjaksi vanhan metallinpaljastimen. Uimarantaa haravoidessaan hän törmää kokeneempaan harrastajaan Julleen, jolta hän oppii lisää maanalaisten aarteiden etsimisestä. Joskus voi tehdä oikean muinaislöydön. Ohut kirja on täynnä seikkailuja ja lempeää huumoria. 

Suositus: 3.-6. lk 


Hurme, Vuokko: Kiepaus (myös selkoversiota mukana) 20+5 kpl

Kahdeksanvuotias Lenna asuu maailmassa, joka on kääntynyt ylösalaisin Kiepauksen seurauksena. Elämä on jännittävää, mutta mukavaakin, kunnes Lennan ja hänen perheensä tulee päättää uskaltavatko he lähteä etsimään tulevaisuuttaan toisesta maailmasta, joka on ehkä jossain heidän allaan taivaalla. Kiepaus on Huimaa-trilogian ensimmäinen osa. 

Suositus: 3.-6. lk 


Parvela, Timo: Paten jalkapallokirja/Paten kalastuskirja (kääntökirja) 22 kpl

Paten jalkapallokirjassa Patea ei valitakaan jalkapallojoukkueensa Pallokarhujen mukaan tärkeään turnaukseen, joten hän päättää koota oman joukkueensa ja osallistua turnaukseen keinolla millä hyvänsä. Paten kalastuskirjassa Pate lähtee isänsä kanssa kalastusreissulle Norjaan, missä kaikki ei suju aivan suunnitelmien mukaan. Humoristinen Pate-sarja on helppolukuinen ja kuvitustyyli sarjakuvamainen. 

Suositus: 3.-6. lk 


Kurvinen, Jorma: Susikoira Roi ja vaihto-oppilas 16 kpl

Tomin, saksanpaimenkoira Roin ja heidän ystävänsä Soikkelin elämä muuttuu, kun amerikkalainen vaihto-oppilas Debbie muuttaa Soikkelin kotitaloon. Pahamaineiset Jakosen veljekset alkavat kiusata Debbietä, jolloin Tomi, Roi ja Soikkeli rientävät apuun. 

Suositus: 4.-6. lk 


Kuronen, Kirsti: Vili Voipio puhuu ja pussaa 14 kpl

Seitsemäsluokkalainen Vili on rento ja sanavalmis kaveri, joka haaveilee kirjailijan urasta. Nyt hän on joutunut kolmiodraaman pyörteisiin Pupun ja Aadan kanssa, yrittäen ymmärtää parhaansa mukaan tyttöjen logiikkaa. Kirja kertoo Vilin omin sanoin hänen arjestaan, kaverisuhteistaan, kotibileistä ja ekasta pususta.

Suositus: 5.-7. lk 


Korkiakangas, Heidi: Just do nothing, Aatu Sorsa 22 kpl 

Kasiluokkalaisen Aatu Sorsan aivot ovat pelkkää tahmaa, eikä salibandykaan enää kulje. Faija vain ragee, äiteellä ei ole aikaa, opettajat sekoilevat, kiusaajaposse vaanii, ja paras ystävä Minttu on katkaissut välit ja vain synkistelee. Jotta elämä ei olisi pelkkää tuskailua ja pikkuveljen hinkkaamista Fat Boyssa, kaveriporukka Landepaukkujen kanssa kohelluksia, kokeiluita ja ongelmia järjestyy kuin itsestään. 

Suositus: 7.-9. lk