Ryhmäkäynnit kirjastossa

Hei ryhmän ohjaaja/opettaja! Otathan yhteyttä kirjastoon, jos haluat tulla opastetulle käynnille ryhmäsi kanssa. Jos lapsilla ei ole vielä kirjastokorttia, kirjastokorttihakemuksen saa ladattua ja tulostettua tästä linkistä.

Kirjastossa voidaan tehdä ryhmällesi oma kirjastokortti, jolla voit lainata aineistoa luokkaasi. Ohjaaja/opettaja on vastuussa kortilla lainatusta aineistosta. Tarkistathan kevätlukukauden lopussa, että kaikki aineisto tuli palautettua. Syksyllä uuden lukuvuoden alussa kannattaa tarkistaa, että kortin tiedot ovat ajan tasalla. Ryhmälle voidaan tehdä myös valmiita kirjapaketteja.

Eskarit

Eskarit seikkailevat kirjastoon ja tutustuvat siihen, mikä kirjasto on. Katsellaan, mitä kaikkea löytyy ja mitä hauskaa kirjastossa voi tehdä. Kuunnellaan satua tai loruja ja jutellaan kaikenlaisesta kirjastoon liittyvästä.

Ykkös- ja kakkosluokat

Ensimmäisen ja toisen luokan Kirjastopolulla käydään läpi kirjastonkäytön perusasioita ja tutustutaan ikäryhmälle sopivaan kirjallisuuteen. Oppilailla jää hyvin aikaa tutustua lasten- ja nuortenosaston monipuoliseen aineistoon myös itsenäisesti.

Ohjelma:

  • kirjastokortti
  • lainaajana toimiminen
  • aineiston käsittely
  • kirjastossa käyttäytyminen
  • lukemaan innostaminen

Kolmosluokat

Kolmannen luokan kanssa opetellaan sitä, miten kirjat on järjestetty hyllyihin ja miten kirjan löytää hyllystä. Harjoitukset tehdään pareittain.

Ohjelma:
  • aakkostus ja kirjan löytyminen hyllystä
  • aihevinkkaus

Viitosluokat

Viidennen luokan kirjastovierailun tavoitteena on tutustuttaa oppilaat tiedonhankintaan ja tietokirjojen löytämiseen. Tullessaan kirjastovierailulle oppilailla tulisi olla jo opettajan kanssa sovittu tiedontarve (esim. esitelmän aihe), tämä helpottaa oppilaita etsimään tarvitsemaansa tietoa. Tehtävän suoritusta varten oppilaat tarvitsevat omat tietokoneet. Ennen kirjastovierailua luokka voi katsoa yhdessä Kallen ja Keijon kirjastoluokat -videon. 

Ohjelma:

Seiskaluokat

Seitsemännen luokan Kirjastopolun sisällössä yhdistyvät kaikki aiemmilla kirjastopoluilla opitut asiat toiminnallisen kirjastosuunnituksen muodossa. Oppilaat tutustuvat suunnistuksen avulla siihen, mitä kaikkea kirjastosta löytyy. Seitsemäsluokkalaisten yhteistyökirjastona on mahdollisuuksien mukaan pääkirjasto.

Ohjelma:
  • toiminnallinen kirjastosuunnistus pääkirjastossa

Suunnistuksissa käytetään QR-koodeja, joten oppilailla olisi hyvä olla mukana laite, johon on ladattu valmiiksi QR-koodin lukija.